שאלות ותשובות
כמה זמן צריך כדי להתכונן לקראת בר המצווה?
משך תוכנית ההכנה לבר המצווה משתנה בהתאם להיקף הפסוקים אותם תרצו שבנכם ילמד ובהתאם לעומק הלימוד. נהוג לקרוא בתורה בימים שני, חמישי ושבת. בימים שני וחמישי קריאת התורה קצרה ואילו בשבת הקריאה ארוכה ודורשת לימוד של פסוקים רבים. אם תרצו שבנכם יתכונן לקראת העליה לתורה שביום שני או חמישי בלבד, הכנה לבר מצווה עשויה להימשך חודשיים-שלושה. ואילו אם תרצו שהוא יתכונן גם לקראת הקריאה של שבת, ואף ילמד את טעמי המקרא, יש לקחת בחשבון לימוד ממושך יותר.
איך מחשבים את תאריך בר המצווה?
תאריך בר המצווה הוא למעשה יום ההולדת ה13 של הנער עפ"י תאריך לידתו העברי. יש לדעת שלפי התאריך העברי, כשיורד הערב, (שקיעה) זהו סימן לכך שנגמר היום הקודם ומתחיל היום החדש. לפיכך, תאריך בר המצווה מתחיל למעשה מערב יום ההולדת. לדוגמא, נניח שתאריך הלידה העברי של הנער הוא כב' סיון תשס"ח (2008), אזי הוא בפועל יהיה בן שלוש-עשרה בתאריך כא' סיוון תשפ"א (2021) בערב.
בהתאם להסבר שהצגנו, במקרה שהנער נולד בשעות החשיכה, אזי על פי היהדות, התאריך כבר נחשב היום שאחרי. נדגים את העניין עם אותו תאריך: נניח שתאריך הלידה העברי של הנער הוא כב' סיון תשס"ח (2008) בערב, אזי תאריך בר המצווה יהיה כב' סיון תשפ"א (2021) בערב.
המצווה הראשונה שהוא מחויב בה באותו ערב היא, מצות קריאת שמע של תפילת ערבית. בבוקר הוא ייפגש במצווה מעשית מאוד – מצוות הנחת תפילין. באותו שבוע, נהוג שהנער עולה לתורה ביום שני או חמישי, וכן בשבת, שהיא הנקראת 'שבת חתן'.
אם אתם לא בטוחים מה הוא תאריך הלידה העברי של בנכם, ניתן לברר זאת בקלות בספח תעודת הזהות של ההורים, או באמצעות חיפוש בגוגל, כפי שאסביר להלן. נניח שתאריך הלידה הלועזי שלו הוא 02/05/2008, אזי יש לכתוב בחיפוש בגוגל כך:
"02/05/2008 תאריך עברי". המערכת של גוגל תדע לתרגם לכם את התאריך ולהציג אותו כתאריך עברי.
איך יודעים מהי הפרשה אותה הילד צריך לקרוא?
הקריאה בתורה והנחת התפילין צריכים להתקיים לאחר שהילד כבר בן 13, שהרי לפני גיל 13 הוא עדיין לא מחויב במצוות. פרשת בר המצווה היא הפרשה אותה קוראים בשבת הסמוכה לתאריך בר המצווה. אם תאריך בר המצווה הוא בשבת, אזי פרשת בר המצווה היא הפרשה הנקראת בשבת זו.